Szkoła Podstawowa nr 1 im. Janusza Korczaka w Wieruszowie

Święto dyni na zajęciach kulinarnych i świetlicowych.

Święto Dyni to coraz popularniejsze święto w wielu krajach na całym świecie. Zwykle obchodzimy je pod koniec października, co związane jest ze zbiorami tego warzywa, które odbywają się głównie w październiku. 

W czasie tego święta dynie stają się głównym elementem dekoracji i inspiracją dla różnorodnych aktywności. W ostatnich latach stało się również okazją do promowania zdrowego żywienia.

Wszystko o dyni

Dynia to warzywo, które cieszy się ogromną popularnością w sezonie jesiennym i jest szeroko wykorzystywane w kuchni. Dynia to nie tylko smaczne warzywo, ale również źródło wielu korzyści zdrowotnych. Dynia jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina A, C, E, a także minerały takie jak potas i miedź. Jednak to beta-karoten, który nadaje dyni charakterystyczny, pomarańczowy kolor, jest jednym z jej najważniejszych składników.

Nam udało się z tego tak bogatego warzywa w witaminy i minerały przygotować kluski dyniowe. Kluski nie tylko były koloru dyniowego ale i przybrały kształt dyni. Nasza propozycja podania miała dwojaki rodzaj: na słono czyli z cebulką z masełkiem i na słodko, z jogurtem naturalnym i cukrem. Obie wersje przypadły do gustu smakoszom, natomiast na zajęciach świetlicowych kolor pomarańczowy podkreślił urodę królowej jesieni.

Nina Okoń-Wyder